Nu este surprinzător că munca fizică grea ne epuizează, dar ce se întâmplă când facem efort intelectual? Gândirea ore întregi, chiar și într-o poziție statică, poate duce la o stare de epuizare. Cercetătorii au noi dovezi care explică de ce se întâmplă asta.
Conform descoperirilor lor, motivul pentru care ne simțim epuizați mental (în contrast cu senzația de somnolență) după o perioadă lungă de gândire intensă nu este doar în capul nostru.
În schimb, cercetările științifice publicate în „Current Biology” din 11 august arată că atunci când munca cognitivă intensă este susținută timp de câteva ore, se acumulează produse secundare potențial toxice în partea creierului cunoscută sub numele de cortex prefrontal.
„Există teorii consacrate care sugerează că oboseala cognitivă este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne determina să încetăm din ceea ce facem și să trecem la o activitate mai satisfăcătoare”, spune Mathias Pessilione de la Universitatea Pythier-Salpetriere din Paris, Franța.
„Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă duce la o schimbare funcțională reală – o acumulare de substanțe nocive – așa că oboseala ne-ar putea semnala să încetăm lucrul, dar cu un alt scop: pentru a păstra integritatea funcționării creierului.”