Acasă Medici Un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)

Un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)

311
0

Peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) – “boala cu multe fețe” cauzată, în primul rând, de expunerea la poluare și de fumat – iar un milion dintre ei sunt români.

BPOC înseamnă mai mult decât o boală, iar pacienții cu forme severe pot ajunge în situația de a fi dependenți de un concentrator de oxigen și de a lupta pentru fiecare gură de aer. Din păcate, mai mult de jumătate dintre oamenii care suferă de BPOC nu știu că sunt bolnavi, deoarece simptomele timpurii pot fi ușor confundate cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale înaintării în vârstă (tuse, producție cronică de spută, senzație de sufocare, oboseală).

BPOC se poate diagnostica printr-o banală spirometrie, recomandată de medici nu doar persoanelor aflate la risc, ci și tuturor celor care vor să aibă grijă de sănătatea plămânilor lor.

BPOC nu este doar o boală

Ce înseamnă BPOC? Înseamnă mai mult decât o boală, spune prof. dr. Cristian Oancea, medic pneumolog, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara și secretarul general al Societăţii Române de Pneumologie. Pacienții cu BPOC în formă severă pot ajunge în situația de a fi dependenți de un concentrator de oxigen și de a lupta pentru fiecare gură de aer.

“BPOC înseamnă mai mult decât o boală. Înseamnă ani pierduți din viață, deces prematur, dizabilitate funcțională. Înseamnă internări repetate în spital și în formele severe să rămâi dependent de concentratorul de oxigen. Înseamnă lupta pentru fiecare gură de oxigen. Doar luptând împreună alături de pacienți, dar și de factorii decidenți putem să mai ușurăm din povara acestei boli”, declară prof. dr. Cristian Oancea.

Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția pacienților români un site unde aceștia pot adresa la orice oră întrebări, iar răspunsul vine de la medici pneumologi: “Pandemia a creat provocări la care a trebuit să ne adaptam din mers, iar în acest sens, Societatea Română de Pneumologie vine în sprijinul pacienților români punând la dispoziție un site, www.casapneumologilor.ro, cu acces atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Totodată, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacienții pot suna ca să se programeze la consultații la pneumologii români”, spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie.

Citeşte articolul complet, pe hotnews.ro.

Google search engine
Articolul precedentTestele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă. Anunţul Ministerului Sănătăţii
Articolul următorCOVID-19, raport preliminar pentru ultimele 24 de ore. Peste 300 de români au murit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here