Acasă Uncategorized Refuzul donării de organe pentru transplant, un fenomen des întâlnit în România

Refuzul donării de organe pentru transplant, un fenomen des întâlnit în România

384
0

Doi oameni au fost salvați grație unei familii de bihoreni care au acceptat donarea de la ruda lor, dar anul acesta puteau fi salvați mai mulți bolnavi dacă nu se refuza prelevarea de organe.

Situație duală în Bihor. A avut loc prima prelevare de organe din acest an în județul Bihor, doi oameni primind rinichi salvatori și vor trăi grație unei familii de bihoreni care au acceptat donarea de organe de la ruda lor aflată în moarte cerebrală. În același timp, anul acesta nu s-au putut salva în județul nostru alte minim 4 – 5 vieți omenești pentru că familiile altor doi pacienți în moarte cerebrală, au refuzat donarea de organe, scrie bihon.ro.

Refuzul donării de organe în vederea transplantului este pus pe seama contextului pandemic și a informațiilor false referitoare la condițiile din spitale, dar și din cauza neștiinței legate de ceea ce înseamnă moarte cerebrală, prelevare de organe și transplant. Spre deosebire de moartea clinică, moartea cerebrală este, în accepțiune medicală și legală, moartea fizică a unei persoane. Pacientul aflat în moarte cerebrală este susținut de aparate, dar și acest lucru doar pentru câteva zile, după care, inevitabil, survine decesul. Dat fiind faptul că moartea cerebrală duce la moarte în sensul cunoscut de toată lumea, lupta cu cronometrul pentru prelevarea de organe începe din primele momente ale instalării morții cerebrale. Cu cât se scurg mai multe zile de la declararea morții cerebrale, organele încep să se deterioreze alert chiar dacă sunt susținute pe aparate.

Pentru a fi eligibili de prelevare în vederea transplantului, pacienților aflați în moarte cerebrală li se efectuează urgent o serie de analize medicale și investigații medicale, protocolul de moarte cerebrală fiind întocmit cu concursul medicilor din mai multe specialități. În România sunt sute de oameni care au diferite afecțiuni cronice și care pot trăi doar dacă primesc un organ salvator, astfel că viața lor depinde de acceptul/refuzul, bunăvoința și puterea semenior care au un apropiat aflat în moarte cerebrală.

În 22 ianuarie, un sexagenar din zona Marghita, ce avea hipertensiune arterială a făcut un accident vascular cerebral, cu hemoragie cerebrală și a ajuns la Spitalul Județean. Trei zile au luptat cadrele medicale să îl facă bine, dar starea lui de sănătate s-a înrăutățit și pacientul a intrat în moarte cerebrală. Grație aparținătorilor, doi oameni au primit rinichii bihoreanului în moarte cerebrală.

Aceasta a fost a doua prelevare din acest an din România și prima din județul nostru, cunoscut fiind că Bihorul a fost în topul salvării de vieți omenești până acum doi ani, când a debutat pandemia Covid. Anul trecut s-au realizat doar trei prelevări de organe salvatoare, în timp de în 2020, s-au realizat nu mai puțin de 12 intervenții chirurgicale de prelevare de organe în vederea transplantului.

Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul județean pe probleme de transplant din Bihor transmite mulțumiri familiei îndoliate care a acceptat prelevarea de organe realizată sâmbătă, cu sprijinul echipelor de medici de la Cluj-Napoca și încurajează bihorenii să spună DA vieții, prin acceptarea donării de organe.

CITEŞTE ŞI: Testare COVID acasă | Paşii de urmat în cazul unui rezultat pozitiv

Google search engine
Articolul precedentTestare COVID acasă | Paşii de urmat în cazul unui rezultat pozitiv
Articolul următor100.000 de români s-au tratat în 2021 în clinicile Laurus Medical

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here