Acasă News Pericolul din interiorul autovehiculelor

Pericolul din interiorul autovehiculelor

966
0

Știați că cea mai mare expunere zilnică la poluanții atmosferici are loc în timp ce conduceți mașina de acasă la serviciu și înapoi?

Până când producătorii vor începe să fabrice vehicule inteligente care mențin automat aerul curat din habitaclu, setările de ventilație de pe tabloul de bord al mașinii sunt cea mai bună modalitate de a vă proteja sănătatea. Viteza ventilatorului, modul de ventilație și opțiunile de recirculare a aerului din cabină vă pot ajuta să vă protejați sănătatea respiratorie.

De ce e mai poluat aerul din mașini decât aerul din exterior?

De cele mai multe ori, nivelul de poluanți este mai ridicat în interiorul vehiculelor, deoarece mașinile absorb emisiile de la vehiculele din jur și le recirculează. Traficul intens înseamnă poluare puternică. Oprirea la semafoare crește foarte mult expunerea la poluarea aerului din intersecții, unde concentrațiile de particule sunt de până la 29 de ori mai mari decât la drumurile deschise.

Filtrele de aer au fost concepute inițial pentru a elimina particulele relativ mari, cum ar fi polenul și praful, și nu sunt foarte bune la filtrarea particulelor mult mai mici, submicrometrice, din emisiile vehiculelor. Gaze precum dioxidul de carbon, care este expirat de pasageri; și oxidul de azot, care se infiltrează în cabină de la emisiile vehiculelor, nu pot fi filtrate și pot afecta atenția șoferului, pot face oamenii somnoroși sau pot avea efecte adverse asupra sănătății. Calitatea aerului din cabină poate fi afectată de traficul intens sau de tip pornire-oprire, viteza ventilatorului, viteza vehiculului, poluanții din aerul exterior și numărul de pasageri din mașină.

Pe parcursul unui drum lung, cabina mașinii dumneavoastră poate acumula niveluri de particule și gaze care sunt foarte periculos de respirat. Dacă conduceți mult, sistemul dumneavoastră respirator este expus la o poluare substanțială. Heejung Jung, profesor de inginerie mecanică la Centrul pentru Cercetare și Tehnologie de Mediu, studiază modul în care poluarea exterioară pătrunde în interiorul mașinilor și afectează sănătatea șoferilor. Profesorul Jung a demonstrat că expunerea directă a celulelor endoteliale aortice umane la particule ultrafine induce un răspuns inflamator, ceea ce este un factor favorizant în dezvoltarea patologiei cardiovasculare.

Un alt pericol în aerul din autovehicule îl reprezintă microorganismele dăunătoare. Nu este nici o surpriză faptul că, datorită condensului care se formează în jurul țevilor de la aerul condiționat, poate să apară un mediu de cultură propice pentru cultura diferitelor bacterii sau fungi, spori, culturi care nu doar că sunt responsabile de aerul urât mirositor, ci și de declanșarea unor alergii sau chiar îmbolnăvirea șoferului și a pasagerilor, practic toate acestea fiind atât respirate, cât și îmbibate în tapițeria mașinii.

 Cum să îmbunătățim calitatea aerului din mașini?

  • Păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din fața dumneavoastră, în special de camioanele diesel.
  • Când vă aflați în trafic sau la un semafor, închideți geamujrile, păstrați o anumită distanță față de vehiculul din fața dumneavoastră și puneți-vă aerul în recirculare.
  • Încercați să folosiți drumuri mai puțin aglomerate, cu mai puține semafoare, chiar dacă durează puțin mai mult. Încercați să evitați traficul în orele de vârf pe drumurile aglomerate sau pe autostrăzi în timpul orelor de vârf.
  • Evitați odorizantele auto. Sunt pline de substanțe toxice și vă înrăutățesc calitatea aerului.
  • Păstrați interiorul mașinii curat. Poluanții din mașini se pot combina cu particulele de praf și pot fi inhalați. Utilizați o cârpă din microfibră la ștergerea prafului.
  • Utilizați dispozitive de sterilizare a aerului din spațiile închise. Bazându-se pe efectele de igienizare cunoscute ale dioxidului de clor (ClO2), Dr.Clo este un dispozitiv cu sistem de eliberare controlată care folosește nanotehnolgia la realizarea materialului permeabil din care este fabricat. Acest lucru permite emisia continuă și constantă de dioxid de clor la un nivel de concentrație care este sigur și practic fără miros, dar dezinfectează eficient zona înconjurătoare. Fără substanțe cancerigene sau toxice, dispozitivul Dr.Clo este singurul produs din lume înregistrat de FDA, pe bază de gel, care emite dioxid de clor.

Dispozitivele de sterilizare Dr.Clo au aplicații și în afara autovehiculelor, acestea putând fi utilizate la dezinfectarea aerului din spațiile închise și sterilizarea suprafețelor, dioxidul de clor fiind un binecunoscut agent sterilizant. Dr.Clo poate fi utilizat cu succes de spitale, clinici, birouri, restaurante, grădinițe, școli, cafenele, avioane, trenuri etc. Prin crearea unui scut de protecție, Dr.Clo apără împotriva agenților patogeni, cum ar fi virusurile și bacteriile, precum și împotriva poluării create de praful fin din surse naturale și industriale.

Dependența noastră de mașini e în continuă creștere, dar există măsuri care pot fi luate pentru a minimiza expunerea noastră la poluanții din trafic. Urmarea acestor pași simpli poate ajuta la scăderea expunerii la poluanții din aerul din mașini și poate ajuta la menținerea sănătății aparatului nostru respirator.

 

 

Google search engine
Articolul precedentCe boli pot fi transmise de la animalele de companie la oameni?
Articolul următorAcord între România şi Italia pe chirurgia cardiovasculară pediatrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here