Acasă News Ne aşteaptă şi valul 5 COVID? Valeriu Gheorghiță: „Riscul de infectare evident...

Ne aşteaptă şi valul 5 COVID? Valeriu Gheorghiță: „Riscul de infectare evident că va crește”

399
0

Valul 5 al pandemiei ar putea să vină cu o nouă tulpină de coronavirus avertizează medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, susține că valul 5 al pandemiei este posibil, dar nu se știe când va lovi. Franța deja se confruntă cu valul 5 al pandemiei.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 dacă va veni valul 5 al pandemiei. Aceasta a răspuns că vedem deja țări care au o recrudescență a numărului de cazuri. „În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise. Vor interacționa din ce în ce mai mult. Aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește. Deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

CITEŞTE ŞI: Cum ajungem să ne tratăm cu anticorpi monoclonali. Explicaţii oficiale

El susține că în momentul acesta „suntem probabil într-o perioadă de platou”. „Însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare. Dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Raed Arafat: „Valul 5 al pandemiei este posibil”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat într-o conferință de presă că poate urma valul 5 al pandemiei. Cu cât avem rata de vaccinare mai mică, cu atât va avea un impact mai mare. „Așa cum s-a întâmplat în valul 4”, susține Arafat.

Raed Arafat a menționat că, într-adevăr, la acest moment, pandemia „începe să se transforme într-o pandemie a nevaccinaților”. Asta în cazul în care nu apare o tulpină care să nu fie acoperită de vaccinuri.

„Un val cinci este posibil, nu pot să spun la ce moment. Dar este posibil şi cu cât avem rata de vaccinare mai mică, un val cinci poate să aibă un impact cum a fost acest val care a trecut acum. Diferenţa între val cinci, care oricum poate că va veni, cu un procent mare de vaccinaţi şi unul cu procent mai mic de vaccinaţi este impactul major pe sistemul sanitar”, a precizat șeful DSU.

În ceea ce privește evoluția actuală, acesta a spus că este certă o tendință clară de descreștere. Însă scăderea nu este la fel de evidentă la ATI și nici la numărul de decese.

Franța se confruntă cu valul 5 al pandemiei

Franța se confruntă cu începutul celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, a declarat ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. El a spus că țara sa se află acum la începutul celui de-al cincilea val al pandemiei. La fel ca „mai multe alte țări vecine”, a declarat Olivier Veran, citat de Reuters.

„Mai multe țări vecine se află deja într-un al cincilea val al epidemiei de Covid. Ceea ce trăim în Franța arată clar ca începutul celui de-al cincilea val”, a transmis ministrul Olivier Veran.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Sănătăţii nu mai are bani pentru salarii. Declaraţia lui Cseke Attila

Google search engine
Articolul precedentComputer tomograf nou pentru un spital din sudul ţării
Articolul următorCUM se vor face testele de salivă pentru elevi – VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here