Acasă Medici Medic: „Hepatitele virale sunt cu adevărat o pandemie, dar o pandemie silenţioasă”

Medic: „Hepatitele virale sunt cu adevărat o pandemie, dar o pandemie silenţioasă”

450
0

Medicul Liliana Gheorghe din cadrul Institutului Fundeni din Capitală  a vorbit despre nevoia depistării din timp a hepatitelor.

Ea a fost prezentă, în judeţul Olt, pentru lansarea proiectului LIVE(RO)2 SUD – Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C, finanţat cu fonduri europene.

„Am început să derulăm acest proiect din 1 august 2021. Trebuie să ştiţi că în lume există 325.000 de persoane infectate cu virusurile hepatitice B şi C, că ele cauzează peste 1 milion de decese anual, prin ciroză, complicaţiile acesteia şi cancerul hepatic, că afectează de nouă ori mai multe persoane decât infecţia HIV şi că hepatitele virale sunt cu adevărat o pandemie, dar o pandemie silenţioasă, nu atât de zgomotoasă cum v-a obişnuit COVID-ul. Hepatita este o boală care nu doare, o boală care nu strigă, care nu dă semne şi de aceea foarte mulţi dintre pacienţi ajung la medic în stadii avansate de boală, cu ciroză hepatică, alături complicaţiile acesteia, cu nevoia de transplant hepatic sau cu carcinom hepatic”, a afirmat aceasta.

Ea a adăugat că România a fost întotdeauna lider în Europa în ceea ce priveşte prevalenţa hepatitelor virale, se află în continuare pe locul întâi cu cazurile de ciroză hepatică. De aici s-a născut nevoia unui astfel de proiect.

„Avem 1.100 de cazuri la suta de mii de locuitori şi 36 de decese. Recunoscând această enormă problemă pe care România o are în aria hepatitelor virale şi consecinţelor lor, Comunitatea Europeană s-a angajat să finanţeze generos acest proiect cu nişte criterii. Sunt de fapt două proiecte gemene de testare – LIVE (RO) SUD şi LIVER (RO) EST. LIVE (RO) SUD, care ne priveşte pe noi, este condus ca beneficiar de proiect de Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie, avem ca parteneri Asociaţia România Anti-SIDA, dar pilonul în acest proiect este reprezentat de medicul de familie, de cabinetul medicului de familie care doreşte să se afilieze acestui proiect”, a mai spus Liliana Gheorghe.

32 de medici de familie din judeţul Olt au aderat de program şi pot să testeze pacienţi atât din lista lor, cât şi din afară.

„În judeţul Olt, acum, avem 32 de medici de familie care au dorit acest lucru. Vor testa pacienţi din listele dumnealor. De fapt, pot testa subiecţi din toată regiunea de Sud a României, Sud Muntenia şi Sud-Vest Oltenia, adică de la Mehedinţi la Ialomiţa, 12 judeţe. Condiţia este ca aceşti pacienţi să se încadreze în criteriul de proiect. Ţinta este de 100.000 de persoane care vor trebuie testate în cadrul acestui proiect, din care minimum 30% trebuie să provină din grupuri marginalizate, defavorizate, subdeservite din punct de vedere medical. Aceste grupuri sunt extrem de variate, dar Comisia Europeană a acceptat ca în aceste grupuri vulnerabile să fie introdusă populaţia rurală, persoanele neasigurate, persoanele cu venituri mici sau fără venituri, persoanele fără adăpost sau care provin din centre de plasament sau se află acolo, presoane de etnie romă şi extrem de multe alte categorii”, a mai spus medicul specialist.

Pacienţii pozitivaţi în urma testării vor ajunge la medici specialişti de la Craiova sau din Capitală.

„Pe cei pe care îi vom depista gratuit, în cabinetul medicului de familie, printr-un screening care se face simplu, ca un test de glicemie din sânge capilar, iar rezultatul este disponibil în 15 min, îi vom trimite din judeţul Olt către centrul coordonator din Craiova, de la Spitalul Judeţean. Acolo vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate pentru stadializarea, diagnosticul complet şi tratamentul acestor afecţiuni”, a conchis Liliana Gheorghe.

CITEŞTE ŞI: Cum să combatem poluarea din casele noastre?

Google search engine
Articolul precedentFavipiravir, antiviral folosit în tratarea COVID, disponibil în farmacii
Articolul următorMedic reţinut pentru vaccinări fictive. Alţi cinci intermediari, în acelaşi dosar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here