Acasă Medici Medic epidemiolog: „Este prematur să spunem că am ieșit din valul patru”

Medic epidemiolog: „Este prematur să spunem că am ieșit din valul patru”

583
0

Epidemiologul Octavian Jurma a precizat marţi că cel târziu săptămâna viitoare incidența cazurilor de COVID în România va coborî sub 3 la mie. Totuși, “un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne permită să uităm de pandemie” spune medicul subliniind că este prematur acum să ne gândim la târgurile de Crăciun.

Potrivit acestuia, peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele. Totuși, spune epidemiologul, aceste date ar trebui analizate cu atenţie pentru că nu e o situație care să ne permită să uităm de pandemie, potrivit reporter24.info.

„Am coborât așa cum ne așteptam sub 5.000 de cazuri încă din săptămâna aceasta, asta înseamnă că peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele.

(…) Pentru noi, pare deja că am intrat într-o zonă de relaxare, foarte multă lume se uită la târguri de Crăciun, e atmosfera asta festivă… E un pic prematur, pentru că am avut 400 de decese astăzi (marți – n.r.) și vom continua cu sute de morți pe zi. Un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne pemită să uităm de pandemie”, a spus Octavian Jurma la Aleph News, citat de Mediafax.

România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național, dar situaţia rămâne gravă

Mai mult dacă vom păstra această rată de scădere, pănă de Crăciun majoritatea județelor vor ajunge în scenariul verde și vor fi, probabil, sub 2.500 de cazuri pe zi.

„Deschiderea școlii este o măsură de relaxare care trebuia să preceadă celelalte măsuri de relaxare, care mă aștept să urmeze pe măsură ce situația epidemiologică se va îmbunătăți și probabil că, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare cel târziu, în România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național și probabil că vom auzi discursuri: nu mai avem nevoie nici de certificatul verde, putem să ne relaxăm și fără vaccinare, recapitularea scenariului politic din scenariul 3 și din păcate asta ne duce la discuția despre valul 5”, a mai afirmat medicul Octavian Jurma.

Lucrurile în spitale se vor degreva în luna decembrie, cam la două săptămâni după această scădere pe care o vedem în continuare. Numărul de cazuri este în continuare foarte mare, apropiat de vârful din valul 3, deci încă este prematur să spunem că am ieșit din val. Situația este în continuare foarte, foarte gravă în spitalele noastre, dar prognoza este pozitivă în continuare”, a mai spus medicul Octavian Jurma.

Google search engine
Articolul precedentVIDEO. IMAGINI dintr-un spital COVID. Ce se întâmplă la ATI
Articolul următorArest preventiv pentru asistentele care eliberau certificate false de vaccinare anti-COVID

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here