Acasă Medici Importanța și utilitatea iodului în organism. Când se administrează tabletele de iod

Importanța și utilitatea iodului în organism. Când se administrează tabletele de iod

438
0

Necesarul zilnic de iod al organismului este de 150 mcg/zi, necesar ce poate creste în mod fiziologic la peste 300 mcg/zi la nou născut, sarcină și alăptare și la pubertate.

Potrivit medicului Andreea Purec-Popescu, specialist endocrinologie, șef al Secției Endocrinologie din cadrul SJU Târgu-Jiu, iodul este un oligoelement prezent în organismul uman în cantități infime (15-20mcg), dintre care un procent de 70% la nivelul glandei tiroide, unde participă la sinteza hormonilor tiroidieni, fiind esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide.

Poate avea și alte roluri în organismul uman (antiviral, antifibrochistic, antineoplazic).

Deficitul de iod la nivel mondial a fost redus dramatic prin programe universale de iodare a sării de masă. În România, în anul 2001 s-au identificat zonele geografice cu deficit de iod, numărându-se numai puțin de 30 de județe, iar în anul 2002 a intrat în vigoare legislația de iodare universală a sării de masă și în 2004 a pâinii.

Iodul se mai găsește natural în alimente precum peștele de origine marină, creveți, nuci, lapte de vacă, soia, fasole verde etc.

„Deficitul de iod se asociază cu o serie de afecțiuni grave precum hipotiroidismul clinic, gușă endemică și cretinismul endemic (deficit de iod iod în cursul sarcinii) , afecțiune neuro senzorială caracterizată prin surditate, dizabilități intelectuale, spasticitate motorie, pubertate întârziată și nanism tiroidian dizarmonic.

Excesul de iod provoacă aceleași manifestări ca și deficitul de iod (nivelul crescut de iod inhibă sinteza hormonilor tiroidieni și nivelul crescut de TSH, hormon ce stimulează hipertrofia glandei tiroide cu apariția gusii și hipotiroidie)”, transmite medicul.

CITEŞTE ŞI: Motive pentru care putem face febră. Care sunt principalele cauze

Aceasta adaugă că hipertiroidismul apare cel mai frecvent în urma tratamentului cu iod sau cu Amiodarona, medicament cu conținut mare de iod administrat în tratamentul cardiologice al unor forme de tulburări de ritm cardiac.

Excesul de iod provoacă și anumite forme de cancer tiroidian, în special formă papilară.

Un rol foarte important al iodului este acela în cazul unei contaminări radioactive. Profilaxia contaminării radioactive se realizează cu tablete de iodură de potasiu, numai în cazul expunerii radioactive de către autoritățile competente.

Când se administrează tabletele de iod

Specialistul spune că tabletele de iodură de potasiu au o concentrație de 1000 ori mai mare decât doza necesară zilnică și se administrează doar în cazul unui atac nuclear, cu precădere copiilor (aceștia fiind mai susceptibili a fi afectați) în primele ore după expunerea la norul radioactiv.

Iodura de potasiu protejează tiroida, blocând captarea acesteia a iodului radioactiv și prevenind astfel apariția diverselor forme de cancer tiroidian.

Iodura de potasiu nu protejează împotriva altor izotopi radioactivi, administrare profilactică a acesteia făcându-se doar în cazul unei informări oficiale a medicilor.

CITEŞTE ŞI: Diversificarea alimentației sugarului. Medic: Amânarea peste vârsta de 6 luni va duce la încetinirea procesului de creștere

Google search engine
Articolul precedentMotive pentru care putem face febră. Care sunt principalele cauze
Articolul următorCentrele de evaluare COVID-19 îşi vor continua activitatea, anunţă Ministrul Sănătăţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here