Acasă News Cum să combatem poluarea din casele noastre?

Cum să combatem poluarea din casele noastre?

1059
0

Pe lângă beneficiile inerente, traiul la oraș are și unele dezavantaje, printre care ar fi și faptul că petrecem prea mult timp la interior.

Conform unor studii în domeniu, multe persoane își petrec până la 90% din timp în spații închise, în care aerul poate fi de multe ori mai poluat decât cel din exterior. Zilnic, ne expunem, în propria casă, sau la locul de muncă, la diverse surse de poluare.

 Factori poluanți ai aerului din locuința ta

Pentru a ști ce măsuri să luăm în combaterea poluării, înainte trebuie să aflăm care sunt factorii ce poluează aerul din locuințe. Conform Agenției Europene de Mediu, există mai mulți factori care afectează calitatea aerului din casele noastre. Sursele de poluare interioară includ:

  • Alergenii (mucegaiul, polenul și acarienii)
  • Fumul de țigară, inclusiv țigările electronice
  • Părul și reziduri uscte de animale care ajung în aer
  • Lumânările și odorizantele
  • Microparticule ridicate în aer din haine și textile care se descompun
  • Produsele de curățat
  • Obiceiurile casnice: cum gătești, cum aerisești casa
  • Gaze precum radonul și monoxidul de carbon
  • Materialele utilizate la construcția clădirilor, cum ar fi azbest, formaldehidă și plumb
  • Sistemul de ventilație

În general, problemele de calitate a aerului din interior cauzează doar disconfort. Majoritatea oamenilor se simt mai bine de îndată ce îndepărtează sursa de poluare. Cu toate acestea, unii poluanți pot provoca boli care apar mult mai târziu, precum bolile respiratorii sau cancerul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra faptului că aproximativ 4 milioane de oameni mor anual din cauza unor boli asociate aerului poluat din locuințe.

Ce poți face pentru a reduce poluarea din casa ta ?

Este aproape imposibil să elimini în totalitate factorii poluanți din interiorul casei și a locului de muncă. Dar, există câteva metode prin care aceștia se pot reduce considerabil, îmbunătățind astfel calitatea aerului pe care-l respirați.

  • Mențineți un nivel optim al umidității. Potrivit specialiștilor, umiditatea din locuință ar trebui să se încadreze între 40 și 60 %. Umiditatea excesivă favorizează dezvoltarea mucegaiurilor, iar umiditatea scăzută cauzează uscarea mucoasei nazale, iritații ale pielii, alergii și uscarea pielii. Lipsa hidratării de la nivelul mucoasei nazale favorizează dezvoltarea infecțiilor sistemului respirator. De exemplu, condițiile necesare dezvoltării virusului gripal implică un mediu uscat, în care se răspândesc mai rapid microbii. În funcție de nivelul de umiditate, utilizați, după caz, umidificatoare sau dezumidificatoare.
  • Aspirați frecvent așternuturile, cuverturile, canapelele, fotoliile, draperiile, perdelele și covoarele. Acestea sunt medii propice unde se pot dezvolta acarienii. Așadar, este important să le aspirați, să le aerisiți și să le spălați cel puțin o dată pe săptămână, mai ales dacă aveți animale de companie.
  • Utilizați dispozitive pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor din încăperi. Stick sanitar Dr.Clo aduce o abordare inovativă, sigură și eficientă în ceea ce privește eliminarea microorganismelor nocive. Pe lângă proprietățile virucide și bactericide, descompune chiar și microparticulele toxice.
  • Folosiți purificatoarele de aer cu filtru HEPA, UV, cu ionizare, care trec aerul din interiorul încăperilor printr-un filtru, îl igienizează și apoi îl eliberează în încăpere. Atenție la unele modele de purificatoare a căror utilizare este indicată doar în absența oamenilor, razele UV emise de acestea pot avea efecte negative.
  • Alegeți cu grijă produsele de curățat, detergenții, lumânările și produsele cosmetice. Potrivit Epa (Agenția de Protecție a Mediului), concentrația compușilor organici volatili poate fi de până la 10 ori mai mare în aerul din spațiile închise decât în mediul extern. Încercați să achiziționați produse naturale, prietenoase cu mediul și care nu degajă substanțe poluante.

Alergenii, substanțele volatile din anumite produse de curățat, precum și monoxidul de carbon ori substanțele în suspensie din mediul extern reprezintă principalele cauze ale poluării aerului din locuința ta. Toți acești factori acționează tăcut, fără să-ți dai seama, și pot afecta sănătatea ta și a celor dragi. Prin urmare, este foarte important să iei măsuri eficiente de combatere a acestora, cum sunt și cele de mai sus.

Google search engine
Articolul precedent20 de medicamente noi pe lista celor compensate de la 1 februarie 2022
Articolul următorCampanie de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C. Unde se desfăşoară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here