Spirulina este considerată un super-aliment datorită conținutului bogat în nutrienți, vitamine și minerale. De asemenea, are multiple beneficii pentru sănătatea fizică și mintală. Descoperă în continuare tot ce trebuie să știi despre spirulină: de unde provine, cum ne ajută să avem o stare mai bună și care sunt contraindicațiile.
Ce este spirulina
Spirulina este o algă non-toxică, de culoare verde-albastruie, care crește în apele bogate în minerale și poate rezista în condiții extreme, nepotrivite pentru majoritatea celorlalte organisme care locuiesc în apă. Această algă a fost folosită în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, aztecii foloseau spirulina pentru a trata diverse boli, dar și pe post de energizant pentru mesagerii care mergeau foarte mult pe jos.
În prezent, farmaciile și plafarurile comercializează spirulină sub formă de pudră, pastile sau capsule. De cele mai multe ori, spirulina este adăugată în smoothie-uri și este consumată mai ales de persoanele vegetariene și vegane care nu reușesc să obțină vitaminele și mineralele necesare din hrana zilnică.
Spirulina conține până la 70% proteine, aminoacizi, minerale – fosfor, fier, zinc, calciu, magneziu, cupru, mangan, crom, sodiu, seleniu, potasiu și vitamine – A, D, E, B1, B2, B3, B6, B7, B8 și K.
Beneficiile spirulinei pentru sănătate
Studiile au arătat că spirulina pot îmbunătăți nivelul de colesterol și trigliceride, combat stresul oxidativ, scad nivelul zahărului din sânge și pot reduce tensiunea arterială.
- Are efecte antiinflamatoare și antioxidante
Radicalii liberi sau oxidanții sunt niște compuși chimici care sunt eliberați în urma unor reacții din corp și care sunt eliminați din organism prin intermediul proceselor antioxidante. Atunci când aceste procese nu mai au loc din diverse motive, radicalii liberi se acumulează în exces și provoacă daune oxidative, ceea ce poate duce la inflamații cronice și boli.
Spirulina este o sursă bogată de antioxidanți, care odată ajunși în organismul nostru, ne protejează de aceste daune oxidative. Această putere antioxidantă este asigurată de ficocianină – componenta principală a spirulinei, ce luptă împotriva radicalilor liberi și previne inflamația.
- Susține sănătatea inimii
Studiile au arătat că administrarea de suplimente cu spirulină pe termen lung poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol total, colesterol LDL și trigliceride. De asemenea, poate îmbunătăți calitatea lipidelor din sânge, prevenind astfel inflamația și stresul oxidativ, iar în consecință scade riscul de boli cardiovasculare.
- Îmbunătățește forța musculară și rezistența
Atunci când practicăm un sport ce implică exerciții fizice intense, în organism au loc mai multe procese oxidative ce duc la oboseală musculară. Consumul de spirulină combate daunele produse prin oxidare și poate îmbunătăți forța musculară, crește rezistența și performanța. De asemenea, spirulina poate stimula metabolismul, încurajând astfel pierderea kilogramelor în plus.
- Combate alergiile
Persoanele alergice pot beneficia și ele de pe urma spirulinei, mai exact aceasta poate opri eliberarea de histamine, responsabile de simptomele unei alergii: scurgeri nazale, strănut, congestie nazală și mâncărime.
- Susține sănătatea mintală
Spirulina conține mai multe substanțe care pot combate tulburările de dispoziție. Astfel acizii grași Omega 3 și triptofanul (precursorul serotoninei) ajută la prevenirea și controlul tulburărilor mintale, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și nu numai.
Cine nu trebuie să consume spirulină
Deși este un aliment cu multiple beneficii, spirulina este contraindicată în câteva situații. Mai exact, din cauza efectelor anticoagulante, spirulina este contraindicată persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui sau celor care urmează tratament cu medicamente pentru diluarea sângelui. De asemenea, persoanele cu boli autoimune ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a consuma spirulină.