Acasă Uncategorized Ce boli pot fi transmise de la animalele de companie la oameni?

Ce boli pot fi transmise de la animalele de companie la oameni?

617
0

Sănătatea este una dintre cele mai de preț avuții ale oamenilor, motiv pentru care se îngrijesc de ea și sunt preocupați de tot ce presupune că ar trebui să facă pentru a bifa condițiile pentru a fi bună. În mod similar, mare parte dintre cei care dețin animale de companie se preocupă și de sănătatea acestora. În mod cert, fac asta pentru că le iubesc și le consideră membri ai familiilor, dar și pentru că ține de minimizarea de a contacta de la acestea unele boli, care pot fi chiar periculoase.

Cele mai cunoscute boli care pot fi contactate de la animale

Stăpânii animalelor, mai ales în cazul celor ținute în casă, trebuie să respecte schema de vaccinare a medicului veterinar, pentru a preveni ca animalul său, indiferent ce rasă este, să contacteze și să transmită anumite boli care pot fi periculoase.

Din acest motiv, vizitele regulate la cabinetul medicului veterinar sunt foarte importante, atât pentru sănătatea animalului, cât și pentru cea a stăpânului și a celorlalți membri ai familiei.

De exemplu, bolile cele mai des întâlnite într-un cabinet veterinar din Suceava și care se pot transmite și la om sunt următoarele:

  • toxoplasmoza – este o infecție cauzată de un parazit și poate fi transmisă de pisici oamenilor, fiind foarte periculoasă mai ales în cazul gravidelor, copiilor mici și persoanelor cu un sistem imunitar slăbit;
  • infecția cu Campylobacter – este un parazit care produce probleme sistemului gastro-intestinal, care se transmite prin fecalele animalelor;
  • Toxocara sau viermele rotund – un alt parazit care poate fi contactat de la animalele de companie, întâlnit frecvent în intestinele câinilor și pisicilor.

Pe lângă faptul că susțin vaccinurile pentru că au rolul de a proteja starea de sănătate a animalelor – și implicit a omului – medicii veterinari de la Nord Vet, cabinetul veterinar din Suceava, spun că deparazitarea este la fel de importantă. De exemplu, bolile menționate mai sus, provocate de diferiți paraziți, pot fi transmise de la animal la om.

Când este recomandată deparazitarea animalelor?

Paraziții care pot afecta animalele de companie sunt numeroși și diferă în funcție de rasa animalului de companie. Unii paraziți sunt vizibili cu ochiul liber, fiind prezenți în excrementele animalelor, alții provoacă simptome specifice, iar unii nu provoacă nicio reacție.

De cele mai multe ori, oamenii duc animalele de companie la deparazitare numai în momentul în care observă prezența unor simptome și schimbări de comportament. O abordare greșita, potrivit medicilor veterinari care recomandă acești minunați membri ai familiei să treacă printr-un proces de deparazitare de două ori pe an, de obicei când se schimbă anotimpurile, adică toamna și primăvara.

În concluzie, oamenii trebuie să acorde aceeași atenție stării de sănătate a animalelor ca și stării de sănătate proprie. De aceea, vizitele regulate la cabinetul veterinar, efectuarea vaccinurilor obligatorii și a deparazitărilor, trebuie să facă parte din rutina de îngrijire a animalelor de companie.

 

Google search engine
Articolul precedentLiliana Gheorghe (Institutul Fundeni): Există o reticenţă a oamenilor de a accede la servicii medicale pentru boli cauzate de infecţii. INTERVIU, pe larg
Articolul următorPericolul din interiorul autovehiculelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here