Acasă News Cât de curat este aerul din avioane?

Cât de curat este aerul din avioane?

800
0

Pandemia de coronavirus ne-a reamintit că accesul la aer curat este o prioritate globală a sănătății. În timp ce poluarea industriala a dominat totlurile de zeci de ani, COVID-19 aduce discuțiile despre calitate aerului din interior. Printre interioarele amintite în mod repetat ca fiind zone potențiale pentru focare de infecții (spitale, biserici, case de bătrâni și nave de croazieră), cabinele de avioane sunt un punct focal al anxietății.

Așa că este o surpriză să descoperi că aerul din interiorul unui avion este mai curat decât ai putea crede. Datorită filtrelor HEPA și circulației eficiente pe aeronavele comerciale, aerul pe care îl respirați în zbor – deși nu este neapărat complet lipsit de viruși – este mult mai curat decât aerul din restaurante, baruri, magazine sau din propria casă.  Oficial, filtrele HEPA certificate blochează și captează 99,97% din particulele aeropurtate cu dimensiunea de peste 0,3 microni. Filtrele HEPA nu sunt instalate, însă, pe avioane mai vechi sau avioane mici, care au sisteme de filtrare mai puțin eficiente. Dar chiar și cele mai bune filtre nu pot prinde fiecare particulă de virus de la bord și există modalități prin care companiile aeriene, angajații lor și pasagerii le pot influența eficacitatea.

Cât de fiabile sunt filtrele?

Eficiența de filtrare de 99,97% a HEPA sună liniștitor, iar directorii companiilor aeriene contează pe asta. Dar cea mai mare problemă cu acele sisteme este că filtrul garantează doar calitatea aerului care a trecut prin el. Dacă aerul pe care cineva îl respiră  nu a trecut prin acel filtru, atunci numerele nu contează. De aceea, pe lângă filtrele bune, cabinele companiilor aeriene au nevoie și de pasageri buni. Aceasta înseamnă că toți cei aflați la bord ar trebui să poarte o mască. Acest lucru se impune deoarece filtrele HEPA și circulația rapida a aerului nu funcționează la eficiență maximă până când avionul este în aer. Aceasta înseamnă că perioada uneori interminabilă dintre ocuparea scaunelor și decolare (sau între aterizare și debarcare) este atunci când este cel mai probabil să inhalați un nor de aer de la o persoană infectată cu COVID-19, sau alte viroze. Aerul stătut și cald care se paote observa ocazional atunci când un avion este la sol așezat la poartă ar putea însemna că există puțină circulație prin acele filtre.

Ca și în cazul majorității tehnologiilor, filtrele HEPA trebuie inspectate în mod regulat și înlocuite după cum este necesar. Găurile din filtre sau problemele cu etanșările, de exemplu, vor compromite eficacitatea acestora. Dacă o companie aeriană schimbă filtrele mai rar decât este recomandat, fluxul de aer prin filtre s-ar putea reduce, la fel și eficacitatea lor.

Când tușim, strănutăm și vorbim, picăturile microscopice (și, uneori vizibile) de salivă ne scapă din gură. Acestea pot să cadă la podea, pe cotieră, pe masuțe, dar cele mai mici particule pot să atârne în aer. Știința a dovedit că virusul din interiorul acelor mici particule, poate fi infecțios.

Reguli de protecție și dezinfectare la bordul avionului

Călătoria în timpul unei pandemii necesită o abordare mai prudentă, dar, cu puțină determinare, putem reduce semnificativ riscul de infectare. Vom vedea în continuare cum putem face acest lucru.

 

  • Poartă o mască. Marea necunoscută în ceea ce privește călătoria cu avionul este faptul că nu avem detalii cu privire la starea de sănătate a pasagerilor din proximitate. Din acest motiv, cea mai eficientă variantă este prevenția. În funcție de durata zborului, trebuie să avem în vedere schimbarea măștii de protecție. În mod normal, masca va fi înlocuita o dată la 4 ore, însă, dacă observi că aceasta s-a umezit, folosește una nouă.
  • La bord, minimizați contactul cu suprafețele și spălați-vă bine mâinile înainte de a vă atinge fața (inclusiv masca).
  • Plasați lângă dumneavoastră dispozitive personale de dezinfectare a aerului și a suprafețelor. Dispozitivele Dr.Clo asigură igienizarea aerului prin emisia constantă și controlată de dioxid de clor. Pentru momentele în care nu purtați masca (atunci când mancați sau vă hidratați), aceste dispozitive elimină virusurile, bacteriile și microparticulele nocive din aerul din jur și de pe suprafețele aflate în imediata vecinătate a dispozitivului.
  • O altă modalitate de a elimina riscul de infectare cu Covid-19 sau alte virusuri este să porniți ventilația de deasupra scaunului imediat ce vă ocupați locul în avion. Este recomandat ca fluxul de aer să fie activat pentru a îmbunătăți confortul călătoriei, calitatea aerului și pentru a reduce transmiterea virusului.

Înainte de a pleca în călătorie, fă o vizită virtuală magazinului Sanitaria pentru a te aproviziona cu dispozitive personale de dezinfectare a aerului și a suprafețelor.

Google search engine
Articolul precedentRafila vrea testarea personalului medical, la intrarea în tură
Articolul următorCreşte numărul copiilor infectaţi cu COVID-19, în valul 5. Măsura luată de un spital

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here