Acasă News Aspecte interesante despre numărul VIN

Aspecte interesante despre numărul VIN

607
0

Numărul VIN sau Vehicle Identification Number (numărul de identificare a vehiculului) este un număr atribuit vechiculului de către producătorul auto. Este format din 17 caractere, dintr-o serie de combinații de cifre și numere. Fiecare mașină în parte dispune de un număr VIN propriu, astfel încât să se poată face deosebire între vehicule. Practic, numărul VIN sau seria de șasiu, cum este cunoscută de publicul larg, este un CNP al mașinii.

De ce este atât de important numărul VIN?

Numărul VIN are ca principal scop verificarea istoricului unei mașini. Cea mai simplă și rapidă soluție pentru aflarea istoricului auto, este raportul generat de aplicația carVertical, raport ce conține informații de țara și anul în care a fost autovehicului fabricat, tipul motorului, tipul de combustibil. Culoarea, inspecțiile tehnice, accidente și reparații, precum și valoarea acestora, poze cu mașina, reparațiile efectuate din diverse motive, rechemări în fabrică, lista cu toate dotările mașinii, numărul de kilometri, proprietarii, dar și existența mașinii pe listele cu autovehicule furate.

Unde se regăsește numărul VIN?

Numărul VIN se regăsește pe tabla despărțitoare dintre motor și habitaclu, sub scaunul pasagerului, pe stâlpul central al mașinii, cum se deschide portiera, pe oala amortizorului, pe bordul mașinii, în partea dreaptă, spre portieră, dar și pe talonul și cartea de identificarea a autovehicului.

Un lucru esențial de știut, este faptul că localizarea seriei de șasiu diferă de la un model auto la altul.

Ce reprezintă mai exact numărul VIN și cum te poate ajuta să afli informațiile necesare cu privire la istoricul auto?

Seria de șasiu sau numărul VIN este un număr unic de identificare al mașinii, format din 17 caractere. Este atribuit vehiculului de către producător, fiind împărțită în trei părți distincte, fiecare având o anumită semnificație.

Primele trei caractere reprezintă codul de identificare al producătorului și tipul de vehicul. Următoarele caractere, reprezintă un descriptor ce oferă caraceteristici generale desre mașină. Fiecare producător codifică aceste caractere în mod propriu și oferă caracteristici relevante precum air bag-urile mașinii, tipul de caroserie, câte uși are, cărui tip de clașă îi aparține mașina, cifra de control a seriei de șasiu, anul modelului, locul asamblării autovehiculului, dar și seria unică a autoturismului, conform ordinii în care mașina a ieșit de pe linia de producție și asamblare.

În funcție de caracterele ce formează numărul VIN, poți afla informațiile ce te interesează, legat de autoturism.

Lucruri interesante de știu despre numărul VIN

Până în anul 1981, seriile de mașini aveau mai puțin de 17 caractere. Începând cu anii 1950, când au fost create, seriile VIN aveau între 8 și 10 caractere. Spre sfârșitul anilor 1960, acestea au adoptat 13 caractere, urmând ca după 1981, să devină cele cunoscute astăzi.

Anumite echipamente sau pachete opționale nu pot fi înregistrate în numărul VIN dacă au fost asamblate pe mașină ulterior ieșirii de pe linia de producție.

Mașinile destinate vânzării în SUA și Canada respectă alte standarde, față de cele vândute în restul lumii, de aceea primul caracter al seriei de șasiu este numerotat cu cifre pentru SUA, Canada, dar și Mexic.

De ce să folosești numărul VIN pentru a verifica istoricul unei mașini?

Folosirea numărului VIN prin intermediul aplicației Carvertical, te va ajuta în luarea unei decizii potrivite, atunci când vrei să achiziționezi o mașină rulată. Raportul îți va oferi date concrete legate de kilometrajul real, de eventuale rechemări în fabrică, dacă autoturismul a fost declarat furat, dacă reviziile tehnice au fost efectuate la timp, modul în care a fost exploatată mașina: personal sau taxi, posibile accidente și costurile aferente reparațiilor, dar și poze de arhivă cu autovehiculul.

Verificarea numărului VIN te va scuti de viitoare cheltuieli, fiind cel mai important lucru de făcut înainte oricărei achiziții.

Google search engine
Articolul precedentOMICRON: Ce știm în acest moment?
Articolul următorMarea Britanie aşteaptă “un tsunami omicron”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here