Acasă Diverse 2022 în pseudoștiință: Turmericul “miraculos”, scăderea numărului de vaccinări sau interzicerea avorturilor

2022 în pseudoștiință: Turmericul “miraculos”, scăderea numărului de vaccinări sau interzicerea avorturilor

47
0

Informațiile înșelătoare sau pur și simplu false au un impact real asupra procesului decizional în materie de sănătate.

Dacă oamenii cred în știrile false, își schimbă comportamentul și adesea își riscă bunăstarea sau chiar viața. Anul 2022 nu a fost excepțional.

Turmericul a fost promovat ca un tratament “miraculos” pentru aproape toate problemele, în ciuda noii descoperiri a posibilelor leziuni hepatice legate de acest condiment. Ezitările legate de vaccinuri sunt un alt exemplu. Pandemia a declanșat mari mișcări antivax și rezultatul este scăderea ratelor de vaccinare, cu riscul de răspândire a bolilor infecțioase, care până acum erau sub control datorită vaccinării.

Din nefericire, anul 2022 a adus și eforturi de limitare fundamentală a accesului femeilor la avorturi legale, adică sigure, în SUA și Ungaria.

“Este absolut vital ca avortul să fie sigur din punct de vedere medical, dar numai asta nu este suficient. Ca și în cazul altor servicii medicale, este important să ne asigurăm că deciziile și nevoile femeilor și fetelor sunt respectate, tratate cu demnitate, fără stigmatizare sau condamnare”, a explicat Bela Ganatra, directorul Programului OMS pentru prevenirea avortului nesigur, citat de cehii de la Zdravotnický deník.

La ce ar trebui să ne așteptăm în știință în 2023? Viitorul este acum!

Este dificil de prognozat progresul în știință, dar multe evenimente planificate și legate de știință în 2023 pot aduce descoperiri spectaculoase și revoluționare. Toată lumea așteaptă următoarele imagini ale telescopului spațial James Webb.

Acestea ar trebui să curgă pe tot parcursul anului, deoarece programul de observații este plin până la refuz. Telescopul este în funcțiune abia din vara anului trecut și a făcut deja descoperiri și a oferit multe oohs și aahs. În 2023, ne putem aștepta, de asemenea, la mai multe descoperiri medicale.

Revista Nature prezice că va exista o nouă generație de vaccinuri, dezvoltate cu ajutorul tehnologiei ARNm, care s-a dovedit foarte bună în cazul virusului SARS-CoV-2. Ce se va mai întâmpla în noul an?, se întreabă jurnaliştii de la Gazeta Wyborcza Polonia.

Google search engine
Articolul precedentDe ce persoanele cu imunitatea scăzută trebuie să se vaccineze anual împotriva gripei
Articolul următorUn spital opreşte orice vizite în opt secţii, în contextul alertei epidemiologice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here